2013. november 13., szerda

Hunfalvysok a Mercedes gyárban



2013. november 5-én a 13.E osztály és a 12.E osztály tanulóival német nyelvű idegenvezetéssel gyárlátogatáson vettünk részt a kecskeméti Mercedes gyárban. 

A gyárlátogatás alkalmával rendkívül kedves fogadtatásban volt részünk, exkluzív környezetben élvezhettük már a gyár létrejöttéről, az építkezés első lépéseiről, és végül a kész üzem átadásáról szóló néhány perces bemutatkozó kisfilmeket is. Ezt követően saját vevőegységet és fülhallgatót, az esetleges zajhatások kiszűrését szolgáló füldugót, láthatósági mellényt, illetve belépőkártyát kaptunk, majd megkezdtük a gyár egységeinek bejárását. Mivel a gyár teljes területe több száz hektár, és az üzemcsarnokok között elég nagy a távolság, a gyáron belül saját buszt biztosítottak számunkra, hogy kényelmesen és az ott töltött idő minél hatékonyabb kihasználásával járhassuk be az érintett állomásokat. A buszos „városnézés” alkalmával információkat kaptunk a dolgozók számáról, végzettségéről, a gyárkomplexum egységeiről, az éves kibocsátás mennyiségéről, illetve az autók munkafolyamatban töltött idejéről.

Ezt követően megtekintettük a présüzemet, ahol számos, számunkra igazi műszaki csoda és gépóriás dolgozik sok alkalmazott irányítása és felügyelete mellett azon, hogy tökéletes minőségű karosszéria készüljön minden autóhoz.
Jártunk abban a szerelőüzemben, ahol az autó karosszériájába robotok sora építi be (többnyire teljesen önállóan, automatizált rendszerben) a különböző műszaki alkatrészeket, a motort és kapcsolódó berendezéseit, az elektronikát, a károsanyag-kibocsátó rendszer egyes elemeit stb.



Végezetül pedig megtekinthettük azt az egységet, amely talán mindközül a leglátványosabban szemlélteti, hogyan is készül el minden egyes Mercedes a saját tulajdonosa egyedi igényeire szabva. A gyárban lenyűgözött minket annak a japánok által kidolgozott logisztikai rendszernek, a Just In Time-nak a tökéletesre fejlesztett verziója, melyet már szakmai órák keretében elméleti síkon megismerhettek a diákok az iskolában. Rendkívüli élmény volt látni, ahogyan ez a gyakorlatban megvalósul egy ekkora gyár minden elemében precíz gyártási folyamatának részeként. Csak, hogy egy példát említsek: az adott színű autóhoz, a megrendelő által kiválasztott tükör, ülés, hangtechnika stb. éppen akkor érkezik az adott munkaállomásra, amikor már szinte nyúl is érte a szakmunkás, és éppen abban a színben, anyaggal és minőségben, ahogyan azt a vevő kérte saját autójába. Minden egyes autó, amit láttunk elkészülni, más és más volt. Nem volt köztük két egyforma, hiszen mindegyiket másvalaki rendelte, más és más külső és belső jegyekkel, paraméterekkel. Még a felni mintázata és a gumi is egyedi igény szerint került az autóra, természetesen tévedés nélkül, hiszen a számítógép sosem téved. 

Azt gondolom, mindannyiunk nevében írhatom, hogy óriási élménnyel gazdagodva tértünk haza, így célul tűztük ki a diákokkal egyöntetűen, hogy újabb gyárakat látogatunk meg a jövőben tanulmányi céllal.

A résztvevő diákok visszajelzései alapján szeretném kiemelni, hogy a német nyelvű idegenvezetést a gyerekek nagyon hasznosnak találták, saját bevallásuk szerint - előképzettségüknek köszönhetően (német két tanítási nyelvű osztályokról lévén szó) - értették, és ebből kifolyólag élvezték is, szókincsük műszaki szakkifejezésekkel gazdagodott. Azt gondolom, ezzel teljesült iskolánk, és így a gyárlátogatás egyik legfőbb célja, vagyis az, hogy megteremtsük és folyamatosan megújítsuk, szinten tartsuk tanulóinkban a szakmai és nyelvi ismeretek elsajátításához talán legfontosabb, de mindenképpen nélkülözhetetlen tényezőt, a MOTIVÁCIÓT.  

Írta: Baranyai Anita, szaktanár

Nincsenek megjegyzések: