2013. március 25., hétfő

Az Afrikáért Alapítvány konferenciája iskolánkban



Az Afrikáért Alapítvánnyal idestova 2 éve állunk kapcsolatban segítve őket adományokkal, mivel az emberi nyomorúság minden diákunkat megérintette. Szerveztünk javukra büfét, színdarabbal jártuk Budapestet, hogy pénzt gyűjtsünk. A mi erőnk és fáradozásunk is benne van annak a víztározónak a megépítésében, amely segítségével vízhez juthatnak a diákok. Már azt is elmondhatjuk, hogy egy kongói kisdiák taníttatását tudjuk vállalni.

Nemrégiben azzal a kéréssel fordult hozzánk az Alapítvány, hogy iskolánkban tarthassák a H.I.D. (Humanitárius Iskolák és Diákok )Afrikáért-projekt első nemzetközi konferenciáját. Az igazgató úr gondolkodás nélkül lehetővé tette ezt számukra. A résztvevők több budapesti és egy felvidéki iskolából érkeztek. Nagy volt az érdeklődés a hunfalvysok között is.

Plánk Tibor , iskolánk igazgatója és France Mutombo, az Alapítvány elnöke köszöntő szavai után Nagy Flóra 12.F osztályos tanuló tartotta meg beszámolóját az eddig elvégzett munkájukról. Ezt követte Fodor Erika a Külügyminisztérium Fejlesztési Együttműködési és Humanitárius Segítségnyújtási Főosztály tanácsosának és szakmai főtanácsadójának értékes előadása a szegénységről és a segítségnyújtásról.

A szünet után kezdődött csak igazán a diákok komoly munkája. Döbbenettel néztük a megrázó képsorokat a gyermekkatonákról, a szexrabszolgákról, az éhezésről, a szörnyű nyomorról. Megoldásokat kerestünk az emberi jogok érvényesítése és a környezetvédelem problémájára parázs vita keretén belül.

Úgy gondolom, érdemes volt megszervezni ezt a konferenciát, mert - bár Afrika távol van, és szerencsénkre nem kell hasonló problémákkal szembenéznünk -, de humanitárius cselekedetekre mindig, mindenhol szükség van!

Béládi Magdolna

Nincsenek megjegyzések: